Wiadomości

stat

Smaki deluxe: kawior - carski rarytas

Kawior to jeden z najdroższych produktów spożywczych, który w zależności od pochodzenia występuje w kolorze czarnym, czerwonym, złotym, a nawet białym.
Kawior to jeden z najdroższych produktów spożywczych, który w zależności od pochodzenia występuje w kolorze czarnym, czerwonym, złotym, a nawet białym. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Kawior, czyli ikra ryb, to jeden z najbardziej luksusowych produktów na świecie. Kiedyś jedli go tylko rosyjscy baronowie, dziś jest powszechnie dostępny. Nadal jest jednak bardzo drogi, przez co najlepsze restauracje serwują go w małych ilościach. Czy kawior może znaleźć się w naszej kuchni i z czym go podawać, podpowiadamy w kolejnym artykule z cyklu Smaki deluxe.



Czy często jesz kawior?

tak, często przygotowuję dania z kawiorem we własnym domu

29%

tak, zamawiam kawior w restauracjach

7%

raz spróbował(a)em i na pewno to powtórzę

28%

nigdy nie jadł(a)em kawioru

36%
Kawior - jeden z najdroższych i najbardziej luksusowych produktów spożywczych - podawany był m.in. na królewskich i carskich stołach. Dawno temu stał się flagowym produktem rosyjskiej kuchni, gdzie był znany już w XII wieku.

W zależności od tego, z jakich ryb jest pozyskiwany, wyróżniamy trzy rodzaje kawioru z ryb. Najlepszy, czarny, pochodzi z ryb jesiotrowatych: bieługi, jesiotra syberyjskiego, siewrugi, sterlety. Mniej szlachetny, kawior czerwony (w rzeczywistości ma barwę od jaskrawoczerwonej do jasnopomarańczowej) jest tym cenniejszy, im mniejsze ma ziarenka. Pozyskuje się go z ryb łososiowatych: łososia, kety, gorbuszy czy kiżucza. Istnieje również złota odmiana otrzymywana z pstrągów.

- Kawior najlepiej kupować od sprawdzonych i certyfikowanych dostawców, aby mieć pewność, że pozyskany był w kontrolowany sposób. Powinien być błyszczący, nieposklejany, mieć całe niepopękane ziarenka, jak najmniej pachnieć rybą. Ceny kawioru wahają się oczywiście w zależności od jakości i gatunku. Dobry czarny kawior kosztuje około 200-300 zł za 50 g. Dużo droższy, z bieługi, to już 1500-2000 zł za 100g, czyli około 20 tys. za kilogram. Najdroższy, produkowany w złotych puszkach w Iranie, kosztuje 20-25 tys. dolarów za kilogram. Najdroższy kawior najlepiej podawać na pszennym toście, z blinami gryczanymi, z szampanem lub z 50 g mocniejszego trunku - przekonuje Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie de Verres en Vers mieszczącej się w hotelu Radisson Blu.
Rekord cenowy bije biały kawior pochodzący z białej ikry niezwykle rzadkiego jesiotra albinosa. Ikra mieszana jest z 22-karatowym złotem, które w małych porcjach ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Kawior "Strottarga Bianco" sprzedawany jest za ponad 100 tys. dolarów za kilogram.

Kawior w restauracjach występuje zazwyczaj jako dodatek do dań głównych, zup i przystawek.
Kawior w restauracjach występuje zazwyczaj jako dodatek do dań głównych, zup i przystawek. 123rf.com
Kawior od lat jest symbolem wysokiej pozycji społecznej, dobrego gustu i smaku. Mogą spożywać go tylko wybrani ze względu na bardzo wysokie ceny. Dla szerszego grona konsumentów jest osiągalny, ale w stosunkowo małych ilościach. Kawior podawany w restauracjach również występuje w małych porcjach, zazwyczaj jako dodatek do dań głównych, zup i przystawek, a jego zadaniem jest uszlachetnienie dania. Zazwyczaj używany jest kawior czerwony z racji przystępnej ceny, a także dobrej jakości.

W restauracji Art Deco możemy skosztować jesiotra podawanego z puree z groszku, ogórkiem kiszonym, kalafiorem romanesco, przepiórczym jajem i właśnie kawiorem Antonius. Wędzona ikra z pstrąga w postaci przystawki z serem dżersejowym, pieczonym burakiem i nasturcją to propozycja w menu restauracji Mercato.

Żuławskie smaki w restauracji Biały Królik otwiera przysmak,w którego skład wchodzi: kawior z troci, jogurt i kiszony ryż. Natomiast sałatka z krewetek z ikrą sielawy, podawana na chrupiącej grzance, to propozycja restauracji Gard Nordic Kitchen.

W restauracji Sztuczka kawior z pstrąga występuje jako dodatek w daniu głównym, którym jest comber i biodrówka jagnięca z purée z zielonego groszku z miętą, purée z palonego bakłażana wraz z karmelizowanymi batatami.

- Chętnie wykorzystuję kawior w swojej kuchni, zwłaszcza jego czarną odmianę. To bardzo charakterystyczny produkt, który podkreśla smak zarówno ryb, jak i mięsa. Korzystamy głównie z kawioru pochodzącego od polskiego producenta kawioru, firmy Antonius. Znajdujemy coraz więcej zwolenników właśnie polskiego kawioru, który jest delikatniejszy w smaku niż ten rosyjski. Znawcy kawioru są w stanie odróżnić jego właściwości i pochodzenie - przekonuje Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.

Czy kawior jest zdrowy?



Niezależnie od pochodzenia, wszystkie odmiany kawioru są zdrowe. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witaminy A, D, E i K, a także wapń, magnez, żelazo, cynk, jod i fosfor. Dzięki swoim właściwościom odżywczym kawior znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kremy, balsamy i odżywki z dodatkiem kawioru znajdziemy w prawie każdej drogerii.

- Kawior warto wdrożyć do swojej diety. Ikra ryb jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie z grupy tak zwanych omega-3 - zaledwie jedna łyżeczka kawioru spełnia normę na dzienne zapotrzebowanie tych kwasów przez człowieka. Produkt ten zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i chorób sercowo-naczyniowych. Jedzenie kawioru zapewnia również odpowiednią podaż witaminy B12 - zapewnia Magdalena Oleś, dietetyk w firmie Slimfood.
Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie de Verres en Vers mieszczącej się w Hotelu Radisson Blu.
Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie de Verres en Vers mieszczącej się w Hotelu Radisson Blu. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Przepis na zupę krem z białych szparagów z jesiotrem, jajkiem przepiórczym i czerwonym kawiorem wg Krzysztofa Kowalczyka

Ponieważ aktualnie panuje sezon na szparagi, chciałbym polecić zupę krem z białych szparagów z jesiotrem, jajkiem przepiórczym i czerwonym kawiorem.

Składniki na zupę - 4 porcje
2 pęczki białych szparagów - 1 kilogram
1 por biała część
100 g seler korzeniowy
1 duży ziemniak
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany 36 proc.
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
50 g masła
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Do padania
20 g kawior czerwony
200 g jesiotr filet
4 jajka przepiórcze
1 łyżka masła klarowanego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki octu winnego białego
Świeży koperek

Sposób przygotowania:

Szparagi kroimy na centymetrowe kawałki, por w półplasterki, ziemniaki i seler w centymetrowe kawałki. W garnku na maśle podsmażamy kawałki pora, następnie ziemniaki i seler, dusimy około 5 min. Dodajemy szparagi i chwilę dusimy. Podlewamy winem i odparowujemy około 1 minuty. Zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy około 10-15 min aż warzywa zmiękną. Całość miksujemy na krem i przecieramy przez sitko. Ponownie zagotowujemy i dodajmy śmietanę.
Jesiotra kroimy na cztery kawałki, obsmażamy na klarowanym maśle. W garnku zagotowujemy wodę z octem, wbijamy delikatnie jajka i gotujemy minutę.
Na talerzu układamy jesiotra, na to jajko przepiórcze, zalewamy gorącą zupą, na górę odrobina kawioru i gałązki koperku.


Tu możesz sprawdzić, gdzie odbywają się kolacje degustacyjne w Trójmieście.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (42)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kulinaria

Najświeższe opinie

Szpital UCK pokaż na mapie 5.6

kategoria:
Szpitale

Bardzo fachową opieka, sympatyczni lekarze , dzieckiem bez lęku poddaje się badaniom , chętnie jeździ na badania. Jasne przekazanie informacji o stanie zdrowia dziecka i udzielenie rad jak postępować. Lekarze chętnie wyjaśniają w czym problem oraz rozmawiają z pacjentem odnośnie jego zdrowia jak też słuchają co ma pacjent do powiedzenia na temat swojego zdrowia. Polecam branie przykładu z UCK w Gdańsku innym placówką medycznym włącznie z organizacją. Może są jakieś niedociągnięcia ale ogólnie bardzo jestem zadowolona z leczenie dziecka. Aby tak dalej . Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami dla personelu UCK mama dziecka z Olsztyna.

Argonaut pokaż na mapie 5.5

kategoria:
Nauka pływania

Chodzę od pół roku na zajęcia z hydrofitnessu. Mój pierwszy kontakt z właścicielem szkoły też był dla mnie małym szokiem, człowiek ma po prostu osobowość inną niż większość. Myślę, że człowiek inteligentny nie obraziłby się na Pana Tomka, ja odbieram go pozytywnie, nie mam problemu z nim rozmawiać, kiedy przychodzę na zajęcia. A co do zajęć to bardzo mi się podobają, nigdy nie byłam na basenie, pływać nie potrafię, a na hydrofitnessie odnalazłam się bardzo dobrze dzięki Pani która je prowadzi. Pełen profesjonalizm, uśmiech na twarzy, fajna atmosfera . Gdyby było mnie stać to chodziłabym częściej! :) Polecam, warto! I złego słowa nie powiem :)

Masaż i rehabilitacja Odessa pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Rehabilitacja

Dziękuję za to, że jest Pan takim lekarzem. Gorąco polecam.

Tkacka Music Club pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Kluby, dyskoteki

Jak dla mnie najlepszy klub w Gdańsku! Super muzyka i świetna obsługa która jest zawsze uśmiechnięta :)

Nowootwarte w mieście

Beczka Chmielu

Zapraszam

Kluska

Pokazujemy swój makaronowy pogląd na świat! Zarażamy energią i optymizmem! #CiśniemyNaAbrahama

Promocje

Powiększanie ust - w pakiecie taniej!

Czas trwania promocji: od 2018-10-18 do 2019-09-30

dodatkowe informacje

Laguna Estetica to klinika medycyny...