Wiadomości

stat

Kolacja degustacyjna w Piwnicy Rajców

Piwnica Rajców to nowo otwarta restauracja w piwnicach Dworu Artusa. We wtorkowy wieczór spotkali się tam trójmiejscy blogerzy, dziennikarze oraz miłośnicy kulinariów. Kolacja degustacyjna połączona była ze spacerem po odnowionym wnętrzu lokalu, degustacją warzonych na miejscu piw oraz krótkim wykładem o piwowarstwie. W kameralnym spotkaniu wzięło udział dziewięciu gości.



Nazwa "Piwnica Rajców" trójmiejskim smakoszom może wydawać się znana. Restauracja o tej nazwie istniała już dekadę temu. Teraz lokal powrócił w odświeżonej formule i nowym miejscu. Wtorkowa kolacja degustacyjna odbyła się w kameralnym gronie osób ściśle związanych ze światem trójmiejskich kulinariów. Rozpoczął ją krótki warsztat piwowarski poprowadzony przez głównego piwowara Piwnicy Rajców - Łukasza Milę. Goście dowiedzieli się, w jaki sposób warzone jest piwo i co wpływa na jego smak, mieli też okazję przyjrzeć się poszczególnym elementom znajdującego się w restauracji browaru.

Kolejnym punktem spotkania było oprowadzenie gości po restauracji. W piwnicach Dworu Artusa znajduje się teraz pięć sal (Gdańska, Gotycka, Klubowa, Herbowa i Neptuna), w tym przestronna sala bankietowa gotowa pomieścić nawet trzystu gości. Niewątpliwą atrakcją jest "ściana piwna", czyli elektroniczny panel z kranami, w którym obecnie znajdują się trzy rodzaje piwa (docelowo ma być ich pięć, plus dodatkowy kran z prosseco). Za pomocą specjalnej karty prepaid możemy tam samodzielnie nalać sobie piwa, płacąc adekwatnie do jego ilości. Jest to drugie takie rozwiązanie w Polsce, a pierwsze w Trójmieście.

Podczas spaceru goście mogli też skosztować warzonych na miejscu piw. W tym momencie w Piwnicy Rajców możemy spróbować trzech rodzajów piwa - pszenicznego, jasnego pełnego oraz pale ale. W planach jest rozszerzenie oferty, jednak z racji tego, że niektóre piwa wymagają leżakowania, musimy na nie jeszcze trochę poczekać.

Goście kolacji skosztowali też znajdujących się w karcie restauracji przysmaków, za którymi stoi szef kuchni Paweł Klemienko. Jako pierwsza na stołach pojawiła się deska wędlin i wyrobów podrobowych własnej produkcji. Towarzyszyły jej pikle, sosy oraz wypiekany na miejscu żytni chleb. Miłośnicy mięsa powinni być z tej propozycji zadowoleni.

Następnie na stołach pojawiła się przystawka - carpaccio z pomidorów bawole serce z kozim serem i octem balsamicznym. Danie może wydawać się proste, jednak warto skosztować go ze względu na wyśmienity kremowy ser oraz chrupiące ziołowe grzanki.

Kolejną propozycją szefa kuchni była sałata z półgęskiem. Oprócz mięsa na talerzu znalazło się też jabłko kompresowane w tymianku, ogórek, czarny pomidor, truskawki, maliny i dressing z czarnego bzu. Propozycja bardzo wiosenna i orzeźwiająca - idealna na lekki posiłek w ciepłe dni.

Najmocniejszym punktem wtorkowej degustacji okazała się być zupa rybna na wywarze z ryb wędzonych, podana z mulami i krewetkami. Bardzo delikatny, a zarazem pełen aromatu wywar z miejsca skradł serca gości na tyle, że poprosili szefa kuchni o uchylenie rąbka tajemnicy i zdradzenie jej receptury.

Goście mieli też okazję skosztować dwóch propozycji dań głównych. Jako pierwsza na stole pojawiła się polędwiczka wieprzowa sous vide z polentą, sosem ze śliwki wędzonej i borowikiem smażonym na maśle. Sama polędwiczka mogłaby być bardziej miękka, natomiast aromatyczne dodatki zdecydowanie zasługują na pochwałę.

Drugim daniem głównym podanym podczas kolacji był łosoś z kaszotto, groszkiem cukrowym, kurkami i szczypiorkiem. Łosoś dosłownie rozpływał się w ustach, jednak grzybowe kaszotto było w odczuciu gości nieco zbyt ciężkim dodatkiem do tego dania, szczególnie w sezonie letnim, kiedy zamiast leśno-grzybowych aromatów, poszukujemy raczej odświeżających alternatyw.

Udana kolacja musi skończyć się deserem. Tym razem był to mus z palonej białej czekolady z żelką z mango i sosem pomarańczowym. Była to bardzo przyjemna propozycja, w której słodycz czekolady zrównoważona została kwaśną pomarańczą.

Kolacja przypadła do gustu zaproszonym gościom. Wszystkie podawane podczas kolacji dania znajdziemy w karcie lokalu.

Opinie (37) 3 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kulinaria

Najświeższe opinie

Perfect Medica 6.0

kategoria:
Chirurgia plastyczna i estetyczna

Miałam zrobiona korektę warg mniejszych. Bardzo żałuję że nie zdecydowałam się prędzej. Jestem przeszczesliwa!!! Dziękuję!!! :****

Autonomiczna Szkoła Podstawowa 1.2

kategoria:
Szkoły podstawowe

Absolutnie nie polecam szkoły. Dziecko jeżeli słabiej radzi sobie z nauką, dyrektor chce usunąć, bo zaniża średnią. Nauczyciele obniżają w uczniu samoocenę i poczucie własnej wartości. Najlepiej płacić i się nie wychylać. Częste argumenty dyrektorki to takie, że nauczyciel będzie miał za dużo pracy, że musi coś zrobić samodzielnie, bo Librus tego nie policzy itp... takich przykładów jest mnóstwo. Lepiej czesne przeznaczyć na korepetycje. nie polecam

instalacje gazowe LPG 6.0

kategoria:
Instalacje gazowe

Po odwiedzeniu kilku warsztatów zdecydowałem się na MSN i nie żałuję panowie szybko i sprawnie usunęli awarię a co za tym idzie kosztowało mnie to tylko 40 zł a nie jak miało to być w innych warsztatach od 200 do 400 zł polecam ten warsztat

FinansowyPiotr.pl 6.0

kategoria:
Kredyty i pożyczki

Pan Piotr od pierwszej wizyty traktował mnie jak klienta, któremu trzeba wszystko dokładnie wytłumaczyć Nie jest to branża, gdzie nieświadomy klient=dobry klient. Z każdym kolejnym spotkaniem zdobywałem coraz to większą wiedzę na temat kredytu hipotecznego, co pozwoliło mi wraz z Panem Piotrem podjąć tą niezwykle ważną decyzję-kredyt hipoteczny został mi przyznany dosłownie 2 miesiące po pierwszym spotkaniu. Bezproblemowy kontakt, szybkie odpowiedzi na nurtujące pytania jak i zdrowe podejście do innego człowieka. Zdecydowanie polecam!

Nowootwarte w mieście

4 Piętro

U nas zjecie pyszne śniadanie, wypijecie kawę na spotkaniu biznesowym, zjecie lunch ze znajomymi...

Papuga Bistro

�Nowo powstały lokal na mapie trójmiejskiej Gastronomi
�Autorskie menu a'la...

Promocje

Modelowanie i ujędrnianie ciała Icoone Laser -40% baza + 4 focusy!

Czas trwania promocji: od 2019-04-02 do 2019-07-31 Modelowanie i ujędrnianie ciała- Icoone Laser -40% baza + 4 focusy!

dodatkowe informacje

To innowacyjne połączenie: - masażu...