Wiadomości

stat

Kolacja degustacyjna w Piwnicy Rajców

Piwnica Rajców to nowo otwarta restauracja w piwnicach Dworu Artusa. We wtorkowy wieczór spotkali się tam trójmiejscy blogerzy, dziennikarze oraz miłośnicy kulinariów. Kolacja degustacyjna połączona była ze spacerem po odnowionym wnętrzu lokalu, degustacją warzonych na miejscu piw oraz krótkim wykładem o piwowarstwie. W kameralnym spotkaniu wzięło udział dziewięciu gości.



Nazwa "Piwnica Rajców" trójmiejskim smakoszom może wydawać się znana. Restauracja o tej nazwie istniała już dekadę temu. Teraz lokal powrócił w odświeżonej formule i nowym miejscu. Wtorkowa kolacja degustacyjna odbyła się w kameralnym gronie osób ściśle związanych ze światem trójmiejskich kulinariów. Rozpoczął ją krótki warsztat piwowarski poprowadzony przez głównego piwowara Piwnicy Rajców - Łukasza Milę. Goście dowiedzieli się, w jaki sposób warzone jest piwo i co wpływa na jego smak, mieli też okazję przyjrzeć się poszczególnym elementom znajdującego się w restauracji browaru.

Kolejnym punktem spotkania było oprowadzenie gości po restauracji. W piwnicach Dworu Artusa znajduje się teraz pięć sal (Gdańska, Gotycka, Klubowa, Herbowa i Neptuna), w tym przestronna sala bankietowa gotowa pomieścić nawet trzystu gości. Niewątpliwą atrakcją jest "ściana piwna", czyli elektroniczny panel z kranami, w którym obecnie znajdują się trzy rodzaje piwa (docelowo ma być ich pięć, plus dodatkowy kran z prosseco). Za pomocą specjalnej karty prepaid możemy tam samodzielnie nalać sobie piwa, płacąc adekwatnie do jego ilości. Jest to drugie takie rozwiązanie w Polsce, a pierwsze w Trójmieście.

Podczas spaceru goście mogli też skosztować warzonych na miejscu piw. W tym momencie w Piwnicy Rajców możemy spróbować trzech rodzajów piwa - pszenicznego, jasnego pełnego oraz pale ale. W planach jest rozszerzenie oferty, jednak z racji tego, że niektóre piwa wymagają leżakowania, musimy na nie jeszcze trochę poczekać.

Goście kolacji skosztowali też znajdujących się w karcie restauracji przysmaków, za którymi stoi szef kuchni Paweł Klemienko. Jako pierwsza na stołach pojawiła się deska wędlin i wyrobów podrobowych własnej produkcji. Towarzyszyły jej pikle, sosy oraz wypiekany na miejscu żytni chleb. Miłośnicy mięsa powinni być z tej propozycji zadowoleni.

Następnie na stołach pojawiła się przystawka - carpaccio z pomidorów bawole serce z kozim serem i octem balsamicznym. Danie może wydawać się proste, jednak warto skosztować go ze względu na wyśmienity kremowy ser oraz chrupiące ziołowe grzanki.

Kolejną propozycją szefa kuchni była sałata z półgęskiem. Oprócz mięsa na talerzu znalazło się też jabłko kompresowane w tymianku, ogórek, czarny pomidor, truskawki, maliny i dressing z czarnego bzu. Propozycja bardzo wiosenna i orzeźwiająca - idealna na lekki posiłek w ciepłe dni.

Najmocniejszym punktem wtorkowej degustacji okazała się być zupa rybna na wywarze z ryb wędzonych, podana z mulami i krewetkami. Bardzo delikatny, a zarazem pełen aromatu wywar z miejsca skradł serca gości na tyle, że poprosili szefa kuchni o uchylenie rąbka tajemnicy i zdradzenie jej receptury.

Goście mieli też okazję skosztować dwóch propozycji dań głównych. Jako pierwsza na stole pojawiła się polędwiczka wieprzowa sous vide z polentą, sosem ze śliwki wędzonej i borowikiem smażonym na maśle. Sama polędwiczka mogłaby być bardziej miękka, natomiast aromatyczne dodatki zdecydowanie zasługują na pochwałę.

Drugim daniem głównym podanym podczas kolacji był łosoś z kaszotto, groszkiem cukrowym, kurkami i szczypiorkiem. Łosoś dosłownie rozpływał się w ustach, jednak grzybowe kaszotto było w odczuciu gości nieco zbyt ciężkim dodatkiem do tego dania, szczególnie w sezonie letnim, kiedy zamiast leśno-grzybowych aromatów, poszukujemy raczej odświeżających alternatyw.

Udana kolacja musi skończyć się deserem. Tym razem był to mus z palonej białej czekolady z żelką z mango i sosem pomarańczowym. Była to bardzo przyjemna propozycja, w której słodycz czekolady zrównoważona została kwaśną pomarańczą.

Kolacja przypadła do gustu zaproszonym gościom. Wszystkie podawane podczas kolacji dania znajdziemy w karcie lokalu.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (37)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kulinaria

Najświeższe opinie

Środowiskowy Dom Samopomocy MAJA pokaż na mapie

kategoria:
Domy i ośrodki pomocy społecznej

Fundacja raczej działająca na potrzeby jednej osoby tzn. tej najważniejszej za którą się uważa emocjonalnie niezrównoważonej i strasznie fałszywej. Nie polecam tego miejsca.

Indeco pokaż na mapie 5.8

kategoria:
Zabudowy, meble na wymiar

Profesjonalna i bardzo miła obsługa od pierwszego kontaktu z Panią w punkcie obsługi (w galerii Riwiera), po ekipę montującą. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z Panem Pawłem Jaroszem, Jego rady związane z projektem szaf i materiałami okazały się "strzałem" w dziesiątkę. Bez problemu dogadywaliśmy terminy pomiaru i montażu. Dziękujemy.

Quality K. Krysiak pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Kredyty i pożyczki

Panią Kasie poznałem z polecenia od znajomego który dzięki Pani Kasi otrzymał pozytywną decyzje kredytu . I w moim przypadku był to strzał w 10tke szybka weryfikacja dokumentów niesamowite zaangażowanie w sprawę . Dziękuje bardzo i polecam każdemu kto stara sie o kredyt . I oczywiście Pani Kasia jest miła sympatyczna uśmiechnięta pogodna osoba .Pozdrawiam

Szpitalny Oddział Ratunkowy Copernicus pokaż na mapie 5.7

kategoria:
Pogotowie ratunkowe

Potrzebowałam pilnej konsultacji okulistycznej dla mojej mamy, która jest po poważnej operacji. Po przeczytaniu opinii na tym portalu jechałam tu z duszą na ramieniu, ale, że najbliżej miejsca zamieszkania i że tu jest aktualnie rehabilitowana zdecydowałam się na SOR na Zaspie. Od samej rejestracji miłe przyjęcie przez p. Piotra (nie pamiętam nazwiska), personel uprzejmy i służący pomocą. Mamę przyjął lekarz, który przeprowadził szczegółowy wywiad i po zbadaniu udzielił zaleceń, które przyniosły ulgę w cierpieniu i wskazań do dalszego procesu leczenia. Dziękuję za udzieloną pomoc zespołowi dyżurującemu 13.11.2018 i życzę dużo satysfakcji zawodowej.

Nowootwarte w mieście

Imaginacja

Restauracja z kuchnią polską w nowym wydaniu z nutą fantazji. Świeże spojrzenie na naszą kuchnie...

Ministerstwo Śledzia i Wódki

Pierwsze w Gdańsku Ministerstwo! Miejsce, gdzie króluje Śledzik i galareta, każda zakąska...

Promocje

Sylwestrowy pakiet treningów personalnych

Czas trwania promocji: od 2018-11-15 do 2018-12-31 w sprzedaży tylko 3 pakiety

dodatkowe informacje

Czy "dobra forma" i kilka kilogramów mniej były...