Wiadomości

stat

Kobiety Kobietom - kolacja charytatywna w restauracji Mercato

Uczestniczki charytatywnej kolacji "Kobiety kobietom" w restauracji Mercato.
Uczestniczki charytatywnej kolacji "Kobiety kobietom" w restauracji Mercato. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

W Dzień Kobiet odbyła się kolacja charytatywna "Kobiety kobietom", której celem jest wspieranie chorych na raka piersi. To już druga edycja kulinarnego wydarzenia organizowanego przy współpracy Fundacji OmeaLife i pięciu restauracji w kolejnych miastach w Polsce: Gdańsku, Warszawie, Krakowie, Katowicach i Łodzi. W Gdańsku spotkanie odbyło się w Mercato.



Hasło spotkania i kampanii, którą prowadzi fundacja OmeaLife brzmiało: "Rak nie ogranicza". Podczas wieczoru, kierowanego tylko do pań, pojawiło się ponad 60 osób, które zdecydowały się wesprzeć działania fundacji, jednocześnie spędzając czas w miłej atmosferze.

Spotkanie rozpoczęło się oficjalnym powitaniem gości przez współorganizatorkę spotkania Maję Likus-Wójcikiewicz i podziękowaniami, które wypowiedziała Kamilla Król, wolontariuszka w Fundacji OmeaLife:

- Serdecznie dziękuję, że zechciały panie spędzić ten wieczór akurat z nami. Przy smacznym jedzeniu, w przyjaznej atmosferze i kobiecym gronie, możemy wesprzeć szczytny cel: walki z rakiem piersi. Celem kolacji jest okazanie solidarności kobiet - zarówno zdrowych, jak i chorych. W ten wieczór solidaryzujemy się nie tylko w Trójmieście, ale również w innych miastach Polski, gdzie równolegle odbywają się kolacje z naszego cyklu. Prelekcje, które odbędą się tuż po kolacji są związane z hasłem: "Zdrowie to największy luksus, jaki mamy", dlatego tak ważne jest, żeby troszczyć się o siebie, wykonując regularnie badania.
Kolacja rozpoczęła się od amuse bouche, którym był chips z komosy ryżowej z kawałkiem serioli - ryby - z kremem z pomidorów z wanilią.

Na pierwszą przystawkę podano także rybę - palię potokową z kawiorem z jabłka, majonezem z kolendry oraz odrobiną yuzu, czyli japońskiej mandarynki, która przełamywała smak. Kolejno na stołach pojawiły się zielone szparagi z dodatkiem żółtka oraz z drobno pokrojoną kiełbasą chorizo, która wprowadziła do tego dania pikantny akcent.

Zimowym akcentem były marynowane grzyby i czerwona cebula, które pojawiły się w towarzystwie, również marynowanych, plastrów polędwicy wołowej z odrobiną lubczyku. Główne danie rybne stanowił turbot smażony z aksamitnym sosem z homara, podany na puree z pietruszki i dopełniony listkami świeżej brukselki.

Czarna soczewica połączona z zielonym groszkiem była podstawą, na której ułożono soczystą pierś z perliczki. Obok niej na talerzu pojawiła się espuma z trufli. Dla oczyszczenia kubków smakowych podano sorbet z rokitnika z odrobiną nalewki (także z rokitnika).

Słodkim podsumowaniem kolacji była tarta czekoladowa zrobiona z mąki migdałowej. Ciekawie wyglądała ziemia z czekolady, na której znalazł się sorbet z malin, a całości dopełnił kandyzowany płatek róży.

Warto wspomnieć, że dla weganek przygotowano specjalne menu.

Po kolacji odbyła się prelekcja na temat profilaktyki badania piersi oraz tego, jak można wspierać kobiety podczas choroby. Panie mogły przyjrzeć się dotychczasowym działaniom fundacji oglądając krótki filmik. W niezobowiązującej atmosferze można było również porozmawiać z wolontariuszkami z fundacji o leczeniu i profilaktyce związanej z rakiem piersi.

Panie obecne na kolacji z aprobatą odniosły się do prośby organizatorów, ubierając się na różowo lub podkreślając strój różowym akcentem. Pokazały tym samym solidarność w walce z rakiem piersi. Cały dochód z kolacji degustacyjnej zostanie przekazany na działania fundacji.

Koszt kolacji wraz z selekcją win wyniósł 189 zł za osobę.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (23)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kulinaria

Najświeższe opinie

Prosto z ognia pokaż na mapie 3.0

kategoria:
Pizzerie

z menu ze strony internetowej: *mix sałata z sosem vinegret i pomidorkami koktajlowymi - na ulotce na miejscu był jeszcze szczypior i czerwona cebula. w rzeczywistosci dostałem samą sałate z sosem. *puree - były to najzwyklejsze tłuczone ziemniaki z koperkiem (puree sa bez grudek na mleku i masle) *pierś - ok, ale mogłaby być bardziej przyprawiona i grilowana *cena 25 zł jednak nieadekwatna do jakosci dania moze inne potrawy lepsze.

Pizzeria Rogata pokaż na mapie 5.8

kategoria:
Pizzerie

Mieszkam w trójmieście już koło 5-6 lat, bywałem w niejednym lokalu/ pizzerii itp, ale na tak dobrą pizzę jak tutaj nigdy nie trafiłem. Duża, pyszna, a składniki czuć, iż nie są kupowane wg ceny a raczej jakości, lokal duży, obsługa miła, aż chce się wracać. Polecam

Pizzeria Krokodyl pokaż na mapie 2.2

kategoria:
Jedzenie na telefon

czas oczekiwania 2,5h z zegarkiem w ręku. pizza zimna, do tego duża ( 30 ) ma 25 cm srednicy... jakbym chciał kanapkę za 3 dychy to zamowił bym kanapkę, a nie pizze...

Restauracja Gruba Ryba pokaż na mapie 1.5

kategoria:
Restauracje

Zupa rybna w żenującym wydaniu, letnia , zalatujaca nieswiezą rybą , rozwodniona, w której próżno by szukac kawalka ryby. To była nasza pierwsza i ostatnia wizyta.Nie polecam.

Nowootwarte w mieście

Cybermachina Gdynia

Cybermachina - pub inny niż wszystkie!
Doskonałe piwo, fantazyjne mikstury alkoholowe,...

Promocje

Zabieg liftingujący dłonie!

Czas trwania promocji: od 2018-08-30 do 2018-09-30

dodatkowe informacje

Zapraszamy na zabieg peelingu PQ-AGE na dłonie,...