Wiadomości

stat

Grzegorz Marzejon: kreatywność w kuchni kontra rzeczywistość

felieton w trojmiasto.pl

Praca w kuchni zweryfikuje twoją pomysłowość już w pierwszych dniach. Szef będzie wymagać od ciebie ciekawych propozycji, rozwiązania zadania czy szybkiego wybrnięcia z ciężkich sytuacji.
Praca w kuchni zweryfikuje twoją pomysłowość już w pierwszych dniach. Szef będzie wymagać od ciebie ciekawych propozycji, rozwiązania zadania czy szybkiego wybrnięcia z ciężkich sytuacji. 123rf.com

Bierność na kuchni i trzymanie się zasad to śmierć. Musimy być kreatywni, musimy wciąż szukać czegoś nowego. Jeśli chcesz zachęcić gości, żeby przychodzili do ciebie, do twojej restauracji - nie możesz być nudny. Konsekwentny bądź w swoich poczynaniach, nie w smaku. Dziś w cyklu "Zawód: kucharz" piszę o kreatywności w kuchni z punktu widzenia szefa kuchni i z myślą o tych, którzy chcą związać swój los z gastronomią. Poprzednio rozliczyłem się z fikcją w programach kulinarnych.



Kulinarne inspiracje czerpię z:

książek kucharskich

7%

internetu

60%

programów telewizyjnych

12%

prasy

1%

restauracji, do których chodzę

20%
Zgadzam się, że klasyka jest nieśmiertelna. Nie popełnimy dużego błędu opierając się na sprawdzonym przepisie, warto jednak szukać urozmaicenia, ponieważ ludzie kochają różnorodność. To dobrze, że jesteś zadowolony z efektu, jaki osiągasz w twoim autorskim daniu, zawsze jednak możesz zrobić coś lepiej. Szukaj nowych, nawet lekko niebezpiecznych dróg. A może staniesz się autorem czegoś jeszcze lepszego?

Szef kuchni musi być kreatywny.
Jak długo można bazować tylko na jednym? Jeśli niczego nie zmieniasz, ktoś zrobi to za ciebie. Bądźmy kreatorami, artystami smaku, pobudzajmy zmysły. Jakie miałeś swoje najbardziej niespodziewane połączenia? Estragon/morela, borowik/brzoskwinia, nasturcja/wędzony pomidor, por/oliwa dyniowa, wiśnia/pędy sosny, rokitnik/modrzew, świerk/jeżyna? Każdy ma swój smak, każdy z nas musi dążyć do perfekcji. W innym razie nigdy nie ruszymy z miejsca.

Twój pomysł na...

 
Dobre, świeże pomysły to rzecz bezcenna i bardzo poszukiwana. Potrafią być warte miliony - głównie dlatego, że są rzadkie i nie do końca wiadomo, skąd się biorą. Nie ma idealnego przepisu na kreatywność, a każdą twórczość bardzo trudno zamknąć w sztywne ramy. Istnieją jednak pewne zasady, które mogą ci pomóc w osiągnięciu efektu "wow!". Dodam, iż nie jest to proste, gdyż wiele zostało już "powiedziane", wiele kart zostało odkrytych. Opłaca się jednak szukać i eksperymentować, jeśli efekt naszej pracy zyska uznanie.

Dążenie do doskonałości jest ważne, ważne są umiejętności, lata praktyki, ale bez "pomysłu", bez świeżego spojrzenia nie zajdziesz daleko w tej pracy. Znajdź powód do tego, by otworzyć głowę.
Dążenie do doskonałości jest ważne, ważne są umiejętności, lata praktyki, ale bez "pomysłu", bez świeżego spojrzenia nie zajdziesz daleko w tej pracy. Znajdź powód do tego, by otworzyć głowę. 123rf.com

O czym warto pamiętać szukając pomysłu idealnego?


Cierpliwość to jedna z rzeczy na kuchni, której często nam brakuje np. przy pieczeniu chleba, przygotowywaniu czasochłonnego sosu lub przy pisaniu nowej karty menu. Dlaczego nie chcemy czasem poczekać trochę dłużej? Może efekt byłby bardziej zadowalający? Nie licz na to, że nagle wpadniesz na genialny pomysł, choć życzę ci tego, jednak bardzo często takie "olśnienia" wymagają dłuższej analizy. Ze swoimi pomysłami warto z reguły się "przespać" i oceniać je na chłodno, kiedy przycichnie trochę euforia i dojdą do głosu inne argumenty.

Dobrze jest mieć pomysł, ale każda myśl wymaga weryfikacji, cierpliwości. Szukając rozwiązania idealnego nie warto wcielać się w rolę pustelnika. Prawdziwym testem dla innowacji jest skonfrontowanie idei z innymi ludźmi. Zaprezentuj, wysłuchaj opinii osób, z którymi pracujesz. Pokora i dystans do własnej wiedzy i przeczucia na pewno nie zaszkodzą.

Oczywiście, poruszamy wtedy zawsze aktualny problem dotyczący tego, kto ma rację. Przecież możemy osiągnąć efekt odwrotny od zamierzonego, a inni mogą się mylić lub nierzadko celowo doradzać nam źle. Pytając bądźmy więc pewni, że prosimy o radę odpowiednie osoby, które faktycznie potrafią nasz pomysł zrozumieć. Nie zostawiajmy go jednak wyłącznie dla siebie. Wyznaję zasadę: im więcej osób spróbuje dania, tym więcej mogę poprawić i dopracować. Kreatywność wymaga cierpliwości i umiejętności słuchania.
 
Jakie cechy charakteru musi mieć dobry szef kuchni?
Jakie cechy charakteru musi mieć dobry szef kuchni? 123rf.com

Kreatywność zapisana w CV


Bardzo często zdarza się, że wpisujemy daną cechę charakteru w CV tylko dlatego, że jest standardem. Nie zastanawiamy się, jakie będzie to miało konsekwencje w naszej pracy. Kuchnia to specyficzne miejsce i praca, która wymaga od nas nieszablonowego myślenia i szybkich reakcji. Czasem po prostu nie ma miejsca na zastanawianie się. Musisz decydować już, w tej chwili. Właśnie wtedy włącza się "kreatywność". Jeśli ją masz - wykorzystasz ją. Jeśli nie - zawsze będziesz twierdził, że: "im bardziej chcesz, tym gorzej ci to wychodzi".

Praca w kuchni zweryfikuje twoją pomysłowość już w pierwszych dniach. Szef będzie wymagać od ciebie ciekawych propozycji, rozwiązania zadania czy szybkiego wybrnięcia z ciężkich sytuacji. Stres, który się pojawi może zaplątać twoje myśli i zamknąć ci drogę. Zastanów się więc, na czym polega twoja pomysłowość i jak ty rozumiesz "kreatywność".

Pamiętaj, że jest to pożądana cecha w tej pracy. Jeśli pragniesz zostać szefem kuchni, nawet z doświadczeniem nie zajdziesz daleko. Dążenie do doskonałości jest ważne, ważne są umiejętności, lata praktyki, ale bez "pomysłu", bez świeżego spojrzenia nie zajdziesz daleko w tej pracy. Znajdź powód do tego, by otworzyć głowę. Kreatywność wymaga bodźców do działania. Tak jak w życiu, musisz mieć powód. Przecież każdy z nas ma swoje źródło motywacji, które mówi ci: "Poradzisz sobie, nie poddawaj się!". Zobacz, co cię ogranicza, a co motywuje do działania.

Jeśli jesteś kreatywny - dasz radę.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (28)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kulinaria

Najświeższe opinie

QL School pokaż na mapie 5.0

kategoria:
Szkoły językowe

szkoła skuteczna dla młodszych dzieci,które uczą się przez zabawę. Zajęcia w grupach starszych są nudne, gramatyka często tłumaczona przez native speaker , którego dzieci do końca nie rozumieją. Właścicielka niemiła dla młodzieży.

Akademia Prawa Jazdy pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Kursy prawa jazdy

Polecam tą szkołę. Mam porównanie z innymi i uwierzcie mi, że tu jest pełen profesjonalizm. I tu mogę polecić instruktora Krzysztofa Chejmanowskiego, dzięki któremu zdałam za pierwszym razem. Byłam tak dobrze przygotowana, że nawet egzaminator pochwalił. Cierpliwy, miły, dobrze tłumaczy i przede wszystkim uczy dobrze jeździć, a nie "byle zdać egzamin".

Lux Med Klinika Medyczna pokaż na mapie

kategoria:
Prywatne kliniki i spółdzielnie

Luxmed zostawia na lodzie firmy przejęte ze Swissmedu. Jeszcze w sierpniu i wrześniu wysyłaliśmy pracowników na badania medycyny pracy do Luxmedu, mimo że umowa podpisywana była ze Swissmedem. Aktualnie Swissmed odsyła firmy do Luxmedu, w którym nie ma osoby, która potrafiłaby coś na ten temat powiedzieć. Nie wiadomo dlaczego wczesniej bylo to mozliwe, a teraz nie jest, nie wiadomo dlaczego formalności zmiany umowy na Luxmed nie zostaly dopelnione, dlaczego nie zostalismy poinfomowani, nie wiadomo zupelnie nic. O zgrozo, Luxmed odsyla do Swissmedu! Pani Alicja Brywczyńska podsumowuje problem na zasadzie nie ma skierowania, to nic nie mogę zrobić, od przełożonej - p. Luizy Szmytkowskiej przynosi jednie informację, że NIPu firmy nie ma w bazie to nic nie możemy zrobić. Żadnej inicjatywy, żadnej skruchy, jeszcze jeden przykład "pracy za karę". omijać szerokim łukiem!!!

Lux Line przedłużanie rzęs pokaż na mapie 5.4

kategoria:
Kursy kosmetyczne

Szkolenie u Pani Karoliny to najlepsze co mogło mi się przytrafić na początku mojej przygody z rzęsami :) Nie zamieniłabym tego szkolenia na zadne inne! Wszystko dokładnie od podstaw tłumaczone, teoria jak i wyczerpująca praktyka dają od razu swoje pożądane efekty w postaci zadowolonej modelki jak i mnie samej  :) Pani Karolina podchodzi do tego bardzo profesjonalnie przy czym zachowuje bardzo luzna atmosfera z czego byłam bardzo zadowolona  i wdzięczna. Cala swoja wiedzę przekazuje z nadzwyczajną dokładnością i umiejętnością dotarcia do kazdego indywidualnie przy czym momentalnie zaraża swoją pasją .Jest to po prostu właściwa osoba na właściwym miejscu . Gorąco polecam dziewczyny .WARTO!

Nowootwarte w mieście

Kluska

Pokazujemy swój makaronowy pogląd na świat! Zarażamy energią i optymizmem! #CiśniemyNaAbrahama

Oberża 86

Nowa Restauracja w Domku Abrahama. Zapraszamy na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, bo...

Promocje

Oszczędzaj z Fibaro! Zestaw inteligentnego domu dla Ciebie!

Czas trwania promocji: od 2018-09-07 do 2019-01-01

dodatkowe informacje

Oszczędzaj prąd i ogrzewanie! Zestaw 4×4 –...