Wiadomości

stat

Grzegorz Marzejon: kreatywność w kuchni kontra rzeczywistość

felieton w trojmiasto.pl

Praca w kuchni zweryfikuje twoją pomysłowość już w pierwszych dniach. Szef będzie wymagać od ciebie ciekawych propozycji, rozwiązania zadania czy szybkiego wybrnięcia z ciężkich sytuacji.
Praca w kuchni zweryfikuje twoją pomysłowość już w pierwszych dniach. Szef będzie wymagać od ciebie ciekawych propozycji, rozwiązania zadania czy szybkiego wybrnięcia z ciężkich sytuacji. 123rf.com

Bierność na kuchni i trzymanie się zasad to śmierć. Musimy być kreatywni, musimy wciąż szukać czegoś nowego. Jeśli chcesz zachęcić gości, żeby przychodzili do ciebie, do twojej restauracji - nie możesz być nudny. Konsekwentny bądź w swoich poczynaniach, nie w smaku. Dziś w cyklu "Zawód: kucharz" piszę o kreatywności w kuchni z punktu widzenia szefa kuchni i z myślą o tych, którzy chcą związać swój los z gastronomią. Poprzednio rozliczyłem się z fikcją w programach kulinarnych.



Kulinarne inspiracje czerpię z:

książek kucharskich

7%

internetu

60%

programów telewizyjnych

12%

prasy

1%

restauracji, do których chodzę

20%
Zgadzam się, że klasyka jest nieśmiertelna. Nie popełnimy dużego błędu opierając się na sprawdzonym przepisie, warto jednak szukać urozmaicenia, ponieważ ludzie kochają różnorodność. To dobrze, że jesteś zadowolony z efektu, jaki osiągasz w twoim autorskim daniu, zawsze jednak możesz zrobić coś lepiej. Szukaj nowych, nawet lekko niebezpiecznych dróg. A może staniesz się autorem czegoś jeszcze lepszego?

Szef kuchni musi być kreatywny.
Jak długo można bazować tylko na jednym? Jeśli niczego nie zmieniasz, ktoś zrobi to za ciebie. Bądźmy kreatorami, artystami smaku, pobudzajmy zmysły. Jakie miałeś swoje najbardziej niespodziewane połączenia? Estragon/morela, borowik/brzoskwinia, nasturcja/wędzony pomidor, por/oliwa dyniowa, wiśnia/pędy sosny, rokitnik/modrzew, świerk/jeżyna? Każdy ma swój smak, każdy z nas musi dążyć do perfekcji. W innym razie nigdy nie ruszymy z miejsca.

Twój pomysł na...

 
Dobre, świeże pomysły to rzecz bezcenna i bardzo poszukiwana. Potrafią być warte miliony - głównie dlatego, że są rzadkie i nie do końca wiadomo, skąd się biorą. Nie ma idealnego przepisu na kreatywność, a każdą twórczość bardzo trudno zamknąć w sztywne ramy. Istnieją jednak pewne zasady, które mogą ci pomóc w osiągnięciu efektu "wow!". Dodam, iż nie jest to proste, gdyż wiele zostało już "powiedziane", wiele kart zostało odkrytych. Opłaca się jednak szukać i eksperymentować, jeśli efekt naszej pracy zyska uznanie.

Dążenie do doskonałości jest ważne, ważne są umiejętności, lata praktyki, ale bez "pomysłu", bez świeżego spojrzenia nie zajdziesz daleko w tej pracy. Znajdź powód do tego, by otworzyć głowę.
Dążenie do doskonałości jest ważne, ważne są umiejętności, lata praktyki, ale bez "pomysłu", bez świeżego spojrzenia nie zajdziesz daleko w tej pracy. Znajdź powód do tego, by otworzyć głowę. 123rf.com

O czym warto pamiętać szukając pomysłu idealnego?


Cierpliwość to jedna z rzeczy na kuchni, której często nam brakuje np. przy pieczeniu chleba, przygotowywaniu czasochłonnego sosu lub przy pisaniu nowej karty menu. Dlaczego nie chcemy czasem poczekać trochę dłużej? Może efekt byłby bardziej zadowalający? Nie licz na to, że nagle wpadniesz na genialny pomysł, choć życzę ci tego, jednak bardzo często takie "olśnienia" wymagają dłuższej analizy. Ze swoimi pomysłami warto z reguły się "przespać" i oceniać je na chłodno, kiedy przycichnie trochę euforia i dojdą do głosu inne argumenty.

Dobrze jest mieć pomysł, ale każda myśl wymaga weryfikacji, cierpliwości. Szukając rozwiązania idealnego nie warto wcielać się w rolę pustelnika. Prawdziwym testem dla innowacji jest skonfrontowanie idei z innymi ludźmi. Zaprezentuj, wysłuchaj opinii osób, z którymi pracujesz. Pokora i dystans do własnej wiedzy i przeczucia na pewno nie zaszkodzą.

Oczywiście, poruszamy wtedy zawsze aktualny problem dotyczący tego, kto ma rację. Przecież możemy osiągnąć efekt odwrotny od zamierzonego, a inni mogą się mylić lub nierzadko celowo doradzać nam źle. Pytając bądźmy więc pewni, że prosimy o radę odpowiednie osoby, które faktycznie potrafią nasz pomysł zrozumieć. Nie zostawiajmy go jednak wyłącznie dla siebie. Wyznaję zasadę: im więcej osób spróbuje dania, tym więcej mogę poprawić i dopracować. Kreatywność wymaga cierpliwości i umiejętności słuchania.
 
Jakie cechy charakteru musi mieć dobry szef kuchni?
Jakie cechy charakteru musi mieć dobry szef kuchni? 123rf.com

Kreatywność zapisana w CV


Bardzo często zdarza się, że wpisujemy daną cechę charakteru w CV tylko dlatego, że jest standardem. Nie zastanawiamy się, jakie będzie to miało konsekwencje w naszej pracy. Kuchnia to specyficzne miejsce i praca, która wymaga od nas nieszablonowego myślenia i szybkich reakcji. Czasem po prostu nie ma miejsca na zastanawianie się. Musisz decydować już, w tej chwili. Właśnie wtedy włącza się "kreatywność". Jeśli ją masz - wykorzystasz ją. Jeśli nie - zawsze będziesz twierdził, że: "im bardziej chcesz, tym gorzej ci to wychodzi".

Praca w kuchni zweryfikuje twoją pomysłowość już w pierwszych dniach. Szef będzie wymagać od ciebie ciekawych propozycji, rozwiązania zadania czy szybkiego wybrnięcia z ciężkich sytuacji. Stres, który się pojawi może zaplątać twoje myśli i zamknąć ci drogę. Zastanów się więc, na czym polega twoja pomysłowość i jak ty rozumiesz "kreatywność".

Pamiętaj, że jest to pożądana cecha w tej pracy. Jeśli pragniesz zostać szefem kuchni, nawet z doświadczeniem nie zajdziesz daleko. Dążenie do doskonałości jest ważne, ważne są umiejętności, lata praktyki, ale bez "pomysłu", bez świeżego spojrzenia nie zajdziesz daleko w tej pracy. Znajdź powód do tego, by otworzyć głowę. Kreatywność wymaga bodźców do działania. Tak jak w życiu, musisz mieć powód. Przecież każdy z nas ma swoje źródło motywacji, które mówi ci: "Poradzisz sobie, nie poddawaj się!". Zobacz, co cię ogranicza, a co motywuje do działania.

Jeśli jesteś kreatywny - dasz radę.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (28)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kulinaria

Najświeższe opinie

Gastroenterolog lek. med. P. Wojtkiewicz pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Gastrolodzy

W swoim życiu odbyłem już wiele wizyt u różnych gastrologów, ale dr Wojtkiewicza uważam za najlepszego gastrologa w Gdańsku. To bardzo kompetentny lekarz. Kolonoskopia - moim zdaniem - perfekcyjna. Do tego tak sympatyczna atmosfera podczas badań, że pacjent czuje się bardzo swobodnie. Rewelacja, polecam, gorąco!

M15 Restaurant & Bar Sopot pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Restauracje

Byłam z mężem na kolacji, bardzo dobre dania główne i tapas menu, na które się załapaliśmy. Obsługa sympatyczna i pomocna w wyborze dań. Oprócz pysznego jedzenia ogromnym atutem jest oczywiście lokalizacja! Restauracja na plaży, ale trochę oddalona od zgiełku, który panuje w okolicy Monciaka. Choć całe życie mieszkamy w Trójmieście to pierwszy raz odwiedziliśmy M15 i na pewno będziemy tam często wracać! :)

GLS Poland Sp. z o.o.

kategoria:
Firmy kurierskie

Rodzice caly dzien byli w domu, kurier wpisal, ze 1.10 i 2.10 odbiorcy nie bylo, co wiecej nie zostawil zadnego powiadomienia przez co nie wiedzialam, ze przesylka przyszla i dzis dopiero sie dowiedzialam od nadawcy, ze zostala wyslana poprawnie. Kontrolujcie swoich kurierow i zwalniajcie tych, ktorzy sa nierzetelni.

Radca Prawny Michał Mindykowski pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Kancelarie adwokackie i radcowskie

Zdecydowanie polecam... Niepierwszy raz korzystalem z rad pana Mindykowskiego i ponownie wyszedlem na tym dobrze - wiele mu zawdzieczam :)

Nowootwarte w mieście

Promocje

Alarm do Domu z montażem w cenie. Sterowanie przez aplikację mobilną!

Czas trwania promocji: od 2018-09-07 do 2018-12-31 Zapoznaj się z całą naszą ofertą na: http://norel.gda.pl/promocje/

dodatkowe informacje

Centrala alarmowa do domu jednorodzinnego z 5...