Wiadomości

stat

Gruszki - smakują, leczą, upiększają

Gruszki wciąż są jednym z ulubionych sezonowych owoców Polaków. Swą popularność zawdzięczają smakowi, łatwej dostępności, przystępnej cenie, możliwościom wykorzystania i zastosowania w kuchni oraz sporym właściwościom odżywczym.
Gruszki wciąż są jednym z ulubionych sezonowych owoców Polaków. Swą popularność zawdzięczają smakowi, łatwej dostępności, przystępnej cenie, możliwościom wykorzystania i zastosowania w kuchni oraz sporym właściwościom odżywczym. fot. Agnieszka Majewska

Gruszki - chociaż nie tak popularne jak jabłka - to wciąż jedne z ulubionych jesiennych owoców Polaków. Żółte, zielone, czerwono-pomarańczowe, małe czy duże okazy, twarde, miękkie, słodkie mniej lub bardziej, wszystkie one mają niepowtarzalny smak i równie wiele niepowtarzalnych składników zapewniających nam zdrowie i urodę.



W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" pokazujemy, jak "zwykłe" jedzenie może niezwykle dobrze wpływać na nasze samopoczucie, lecząc dolegliwości i poprawiając nasz wygląd, a które jest tuż obok - na łące, działce, ogrodzie, w lesie czy na straganie.

Ostatnio pisaliśmy o rokitniku, dziś kolej na gruszę.

Skład, który robi wrażenie

Gruszki są niezwykle bogate w potas, ale zawierają również: fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód, miedź, bor i jod. Dodatkowo obfitują w witaminy - B1, B2, B6, C, E i PP i kwas foliowy. W swoim składzie zawierają także kwasy owocowe (jabłkowy, cytrynowy), węglowodany, błonnik i pektyny.

Gruszki w służbie zdrowia i urody

Gruszki przyspieszają wzrost i wzmacniają paznokcie zapobiegając przy tym ich rozdwajaniu i łamaniu, wyciąg z tego owocu wykorzystywany jest także w leczeniu różnych chorób skórnych takich jak: dermatozy, egzemy czy trądzik, ale najczęściej wymienia się ich zalety dotyczące pielęgnacji skóry i włosów.

- Gruszkę stosuje się w kosmetyce dosyć często. Owoc ten sprawdza się szczególnie dobrze w walce z suchymi włosami i skórą. W przypadku pielęgnacji włosów, gruszka, dzięki glukozie, którą w sobie zawiera, wpływa korzystnie na rozdwojone końcówki. Z kolei polifenole, antyoksydanty, witaminy, węglowodany i minerały sprawiają, że skóra jest gładka, uspokojona i pozbawiona zmarszczek - mówi kosmetolog Malwina Markowska z gabinetu kosmetycznego Kashmir Spa. - Ekstrakt z gruszki jest idealny również w przypadku skóry trądzikowej. Możemy spotkać tę substancję czynną między innymi w kremach do skóry tłustej, zanieczyszczonej czy właśnie trądzikowej.
Maseczka gruszkowa nawilży i ukoi suchą cerę. Jeśli masz dostęp do liści możesz zrobić maseczkę wybielającą. Utrzyj lub zmiksuj liście, dodaj odrobinę soku z cytryny i gotowe.
Maseczka gruszkowa nawilży i ukoi suchą cerę. Jeśli masz dostęp do liści możesz zrobić maseczkę wybielającą. Utrzyj lub zmiksuj liście, dodaj odrobinę soku z cytryny i gotowe. fot. Agnieszka Majewska
Polifenole zawarte w gruszkach neutralizują działanie wolnych rodników, a co za tym idzie, chronią naszą skórę przed przedwczesnym starzeniem się oraz przed szkodliwym promieniowaniem UV. Nawilżają suchą i popękaną po letnim okresie skórę. Mają działanie odżywcze, uspakajające i rewitalizujące. Gruszki wygładzają zmarszczki i niedoskonałości skóry, pozostawiając ją jędrną i promienną. Poprawiają stan cery suchej, zmęczonej, szarej, dojrzałej, tłustej i trądzikowej.

Maseczka gruszkowa do cery suchej

Gruszkę ucieramy na tarce. Dodajemy po łyżeczce oliwy i miodu. Nakładamy na twarz, szyję i dekolt na około 20 minut. Spłukujemy letnią wodą. Taka maseczka nawilży i zapewni odpowiedni poziom nawodnienia.

To jedna z tych owocowych maseczek, które możemy modyfikować wedle uznania korzystając ze składników, które lepiej przysłużą się naszej skórze. Oliwę możemy zamienić na inny olej roślinny lub też nie dodawać jej wcale, jeśli mamy cerę tłustą lub trądzikową. Możemy dodać gęstą śmietanę, jogurt lub twaróg, płatki owsiane, sok z cytryny czy ubite białko lub nałożyć po prostu samą startą gruszkę bez dodatków. Wszystko zależy od tego, jakie są wymagania naszej cery.

Lotion do cery tłustej

250 ml soku z gruszek łączymy z 250 ml soku ze świeżych ogórków. Dodajemy około 100 ml spirytusu 70 proc. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przelewamy do ciemnej butelki. Stosujemy tak jak zwykły tonik do przemywania twarzy. Wstrząsnąć przed użyciem.

Pamiętajmy, że gruszki pielęgnują naszą urodę nie tylko od zewnątrz, ale także od środka, dlatego warto uzupełnić ich kosmetyczne działanie wprowadzając je do diety.

Tarta gruszkowa na kruchym spodzie to tylko jedna z bardzo wielu propozycji, w których gruszki świetnie się sprawdzą.
Tarta gruszkowa na kruchym spodzie to tylko jedna z bardzo wielu propozycji, w których gruszki świetnie się sprawdzą. fot. Agnieszka Majewska
Na zdrowie!

Dzięki witaminom i minerałom, jakie zawierają, gruszki pozytywnie wpływają między innymi na pracę mózgu - bor poprawia zdolność koncentracji i wspomaga pracę szarych komórek a jod wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy oraz zapobiega utracie wapnia z kości, dlatego po dojrzałe owoce powinny sięgać osoby zagrożone osteoporozą. Potas to niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i kurczliwości mięśni. Na jego niedobór narażeni są między innymi zwolennicy intensywnego uprawniania sportu, powoduje też wzmożone pocenie się.

- Gruszki mają działanie moczopędne ze względu na zawartość potasu, więc zalecane są osobom z nawracającymi infekcjami dróg moczowych i kamicą nerkową - mówi dietetyk Małgorzata Krobska z Poradni Dietetycznej Balance. - Gruszki stanowią przede wszystkim dobre źródło błonnika rozpuszczalnego w postaci pektyn, które przez swoją zdolność żelowania ułatwiają wypróżnienia i regulują perystaltykę jelit, ale osoby ze schorzeniami jelitowymi, zespołem jelita drażliwego i skłonnością do wzdęć powinny uważać i raczej nie spożywać gruszek na surowo - można ewentualnie sięgnąć po gruszki duszone lub pieczone, które są bardziej lekkostrawne niż świeże.
Zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu, chorób układu sercowo-naczyniowego, zapobiegają nadciśnieniu i tworzeniu się skrzepów. Stanowią również idealną przekąskę dla cukrzyków, osób na diecie (mimo, że są słodkie, jedna gruszka to jedynie około 60-70 kcal.) i kobiet w ciąży - zawierają sporo kwasu foliowego, który może zapobiec wadom rozwojowym płodu.

Już niewielka ilość świeżego soku wyciśniętego z gruszek pomaga wydalić toksyny z organizmu, wspomaga leczenie zapalenia dróg moczowych i gruczołu krokowego. Ma również właściwości przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Stosowany jest w trakcie i po przebytych chorobach jako środek wzmacniający i podnoszący odporność.

Herbata z liści gruszy ma lekki owocowy aromat i z powodzeniem może zastąpić herbaty owocowe ze sklepu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - między innymi poprawia nastrój, oczyszcza krew i dodaje energii.
Herbata z liści gruszy ma lekki owocowy aromat i z powodzeniem może zastąpić herbaty owocowe ze sklepu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - między innymi poprawia nastrój, oczyszcza krew i dodaje energii. fot. Agnieszka Majewska
Napary i odwary z kwiatów i liści, podobnie jak w przypadku liści rokitnika, to ciekawa alternatywa dla czarnej herbaty. Poprawia nastrój, oczyszcza krew i dodaje energii. Suszone liście skutecznie hamują biegunkę. Herbatka gruszkowa polecana jest szczególnie małym dzieciom, które mają problemy z nerkami. Delikatnie, ale skutecznie oczyszcza, koi również stany zapalne. Arbutyna (silny antyoksydant) zawarty w liściach gruszy to istny eliksir zdrowia i młodości.

Herbata z liści gruszy

Garść liści gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Ostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po ostudzeniu odcedzamy. Można dodać miód lub cukier czy też zdrowszą stewię. Lekki, delikatnie owocowy napój ugasi pragnienie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Gruszki znalazły szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Uznawane są za naturalne afrodyzjaki. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przepisów jest co niemiara, zarówno z udziałem gruszek na słodko, jak i na słono (czy też ostro lub kwaśno), ale warto znać ten prosty przepis na kompot, jeśli nie macie czasu na długie i żmudne przygotowywanie przetworów.

Korzenny kompot z gruszek

Kilogram dojrzałych gruszek myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy kilka goździków, szczyptę kurkumy, cynamonu, imbiru i kardamonu. Gotujemy około 40 minut, aż owoce staną się miękkie. Wlewamy do wyparzonych słoików i odkręcamy do góry dnem.

Szacuje się, że jest od 30 do nawet 60 odmian gruszy (w zależności od autora). Każdy znajdzie coś dla siebie.
Szacuje się, że jest od 30 do nawet 60 odmian gruszy (w zależności od autora). Każdy znajdzie coś dla siebie. fot. Agnieszka Majewska
Mimo iż same rzadko są powodem alergii, mogą się do niej przyczynić. Do uczulenia dochodzi najczęściej w wyniku reakcji krzyżowej między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi. Osoby, u których owa alergia występuje to te, które są uczulone na pyłki (najczęściej brzozy). Alergia na gruszki objawia się zazwyczaj katarem i pokrzywką w miejscach kontaktu owocu ze skórą (palce, wargi).

Warto pamiętać

Najcenniejsza z całego owocu, podobnie jak w przypadku jabłka, jest skórka, dlatego jeśli jest taka możliwość, jeść powinniśmy je w całości (umyte wcześniej). Jeśli musimy je obrać ze skórki, to powinniśmy zrobić to jak najcieniej.

Wystrzegać również powinniśmy się jedzenia gruszek bardzo dojrzałych (przejrzałych), żółtych, zwłaszcza tych, na których znajdują się brązowe plamy, wywoływane przez rakotwórcze mikotoksyny.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (21)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Kulinaria

Najświeższe opinie

GDprawko pokaż na mapie 5.8

kategoria:
Kursy prawa jazdy

Zdałam prawko za pierwszym razem, bez problemu, dzięki jazdom z p. Darkiem, który świetnie przygotowuje do jazdy nie tylko pod względem egzaminu, ale również w codziennym życiu, aby poradzić sobie z poruszaniem się po mieście. Udziela cennych rad i wskazówek oraz potrafi skutecznie zmotywować. Wykłady z teorii prowadzone przez p. Adama również praktyczne i ciekawe, a do tego wiedza przekazywana konkretnie, ale z humorem :)

Pieczony Lucjan 5.5

kategoria:
Restauracje

Lokal wybraliśmy trochę w przypadku. Dania były wysmienite a porcje spore. Obsługa mila ale i nie narzucajaca się. Na pewno tam wrócimy !

L'appetito pokaż na mapie 5.2

kategoria:
Restauracje

Niepowtarzalny klimat, pyszne jedzienie i wspaniala atmosfera. Na pewno tu wroce. Dodatkowym atutem jest fakt ze miejsce jest przyjazne dla zwierzat:) Bardzo mila obsluga :)

Jankar 6.0

kategoria:
Kursy prawa jazdy

Trafiłam z polecenia i powiem krótko wszystko pierwsza klasa i nic tylko polecać innym, zdawalność mówi sama za siebie.

Nowootwarte w mieście

Jabłoniowa Cafe

Zapraszamy do Jabłoniowej Cafe.
Znajdziesz tu przepyszną kawę, świeżutkie, domowe ciasta,...

Kolejny Nowy Lokal

Kolejny Nowy Lokal we Wrzeszczu.

Promocje

Urodziny na Amazonii - 20% taniej!

Czas trwania promocji: od 2017-09-26 do 2018-01-01

dodatkowe informacje

Twojemu dziecku marzą się wyjątkowe urodziny?...