Wiadomości

stat

Gastrobanda: proste danie na upały

felieton w trojmiasto.pl

Tym razem Kamil Sadkowski proponuje proste danie, idealne na letnie dni.
Tym razem Kamil Sadkowski proponuje proste danie, idealne na letnie dni. fot. Piotr Zastróżny

Lenistwo wakacyjne zawitało do kuchni. Nie ma się co oszukiwać, że w upały niewiele mamy chęci na gotowanie zbyt skomplikowanych potraw. Stąd w cyklu "Gastrobanda" pomysł na posiłek, który jest klasycznym rozwiązaniem prosto z włoskiej ziemi. Rzym to miejsce, gdzie jadłem najbardziej wybitną w swej prostocie wersję tego makaronu. Nie trzeba się za bardzo gimnastykować w sklepie podczas zakupów, jak również podczas krzątaniny w kuchni. Ostatnio zaś proponowałem pyszny przepis ze ślimakami w roli głównej.



Potrzebny będzie makaron 0,4-0,6 kg(najlepiej spaghetti lub bavette), 2 łyżki sera pecorino (otarty na małych oczkach, produkowany z mleka owczego, a zatem jest lekko ostry w smaku), ser parmezan 3 łyżki (otarty na małych oczkach, delikatniejszy, bo jest z mleka krowiego), masło z oliwą extra virgin (po jednej łyżce oliwy i masła), tłuczony czarny pieprz (2-3 łyżeczki wystarczą) oraz sól.

Prawda, że niewiele? Co ciekawsze, ten makaron powinien być po ugotowaniu twardy jak na nasze kulinarne przyzwyczajenia. Zatem czas przygotowania jeszcze się skróci. Rzymianie gotują tak makaron, że al dente traktowany jest już jak rozgotowany.

Pieprz w ziarnach rozbijamy w moździerzu lub mielimy na grubo w młynku. Sery trzemy na drobnych oczkach na tarce. Gotujemy wodę i solimy (woda powinna być mocno słona), wrzucamy makaron i gotujemy tak, aby trafić przed momentem al dente (dla większości z was będzie naprawdę twardy). W trakcie gotowania makaronu rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz i 3-4 łyżki wody, w której gotuje się makaron. Dodajemy pecorino i mieszamy. Pamiętajcie, aby płyn nie był zbyt gorący, ponieważ białko się wytrąci i zrobią się serowe kluchy. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z sosem. Posypcie parmezanem i danie gotowe.

Prawdziwi ortodoksi kulinarni stwierdzą, że masło tam nie pasuje. Gwarantuję jednak, że smak tego szybkiego w wykonaniu posiłku zrekompensuje małe złamanie zasad. Jeśli wybieracie się na odpoczynek do Włoch, to poszukajcie tego dania w kartach dań zwłaszcza rzymskich trattorii.

Piotr, mój dobry kumpel z Festusa, jak zwykle przygotował wina na każdą kieszeń. Jedno jest pewne: idealnie uzupełnią wam włoski luz na talerzu. Bąble, czyli prosecco (pasuje do wszystkiego), a te są naprawdę godne polecenia, mowa o Ca di Rajo Prosecco Brut Treviso (49 zł).

Piotr proponuje jeszcze inne wina, ale nie z Włoch. Idealne będzie to z Galicji, czyli Terra de Asorei de Albarino (49 zł) oraz z Francji - Baba Savignon Blanc/Gros Manseng (34 zł).

Bez zbędnych ceregieli macie prosty i smaczny posiłek z kieliszkiem dobrego wina. Rozkoszujcie się na całego w te upalne dni prostotą i luzem.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (119)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kulinaria

Najświeższe opinie

QL School pokaż na mapie 5.0

kategoria:
Szkoły językowe

szkoła skuteczna dla młodszych dzieci,które uczą się przez zabawę. Zajęcia w grupach starszych są nudne, gramatyka często tłumaczona przez native speaker , którego dzieci do końca nie rozumieją. Właścicielka niemiła dla młodzieży.

Akademia Prawa Jazdy pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Kursy prawa jazdy

Polecam tą szkołę. Mam porównanie z innymi i uwierzcie mi, że tu jest pełen profesjonalizm. I tu mogę polecić instruktora Krzysztofa Chejmanowskiego, dzięki któremu zdałam za pierwszym razem. Byłam tak dobrze przygotowana, że nawet egzaminator pochwalił. Cierpliwy, miły, dobrze tłumaczy i przede wszystkim uczy dobrze jeździć, a nie "byle zdać egzamin".

Lux Med Klinika Medyczna pokaż na mapie

kategoria:
Prywatne kliniki i spółdzielnie

Luxmed zostawia na lodzie firmy przejęte ze Swissmedu. Jeszcze w sierpniu i wrześniu wysyłaliśmy pracowników na badania medycyny pracy do Luxmedu, mimo że umowa podpisywana była ze Swissmedem. Aktualnie Swissmed odsyła firmy do Luxmedu, w którym nie ma osoby, która potrafiłaby coś na ten temat powiedzieć. Nie wiadomo dlaczego wczesniej bylo to mozliwe, a teraz nie jest, nie wiadomo dlaczego formalności zmiany umowy na Luxmed nie zostaly dopelnione, dlaczego nie zostalismy poinfomowani, nie wiadomo zupelnie nic. O zgrozo, Luxmed odsyla do Swissmedu! Pani Alicja Brywczyńska podsumowuje problem na zasadzie nie ma skierowania, to nic nie mogę zrobić, od przełożonej - p. Luizy Szmytkowskiej przynosi jednie informację, że NIPu firmy nie ma w bazie to nic nie możemy zrobić. Żadnej inicjatywy, żadnej skruchy, jeszcze jeden przykład "pracy za karę". omijać szerokim łukiem!!!

Lux Line przedłużanie rzęs pokaż na mapie 5.4

kategoria:
Kursy kosmetyczne

Szkolenie u Pani Karoliny to najlepsze co mogło mi się przytrafić na początku mojej przygody z rzęsami :) Nie zamieniłabym tego szkolenia na zadne inne! Wszystko dokładnie od podstaw tłumaczone, teoria jak i wyczerpująca praktyka dają od razu swoje pożądane efekty w postaci zadowolonej modelki jak i mnie samej  :) Pani Karolina podchodzi do tego bardzo profesjonalnie przy czym zachowuje bardzo luzna atmosfera z czego byłam bardzo zadowolona  i wdzięczna. Cala swoja wiedzę przekazuje z nadzwyczajną dokładnością i umiejętnością dotarcia do kazdego indywidualnie przy czym momentalnie zaraża swoją pasją .Jest to po prostu właściwa osoba na właściwym miejscu . Gorąco polecam dziewczyny .WARTO!

Nowootwarte w mieście

Kluska

Pokazujemy swój makaronowy pogląd na świat! Zarażamy energią i optymizmem! #CiśniemyNaAbrahama

Oberża 86

Nowa Restauracja w Domku Abrahama. Zapraszamy na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, bo...

Promocje

Kamery z montażem w cenie. Sterowanie przez aplikację mobilną!

Czas trwania promocji: od 2018-09-07 do 2018-12-31 Zapoznaj się z całą naszą ofertą na: http://norel.gda.pl/promocje/

dodatkowe informacje

Zestaw 3 kamer wysokiej rozdzielczości 2.0Mpix...