Wiadomości

stat

Berliński, donat, gniazdko, z kaszy jaglanej a może wege. Pączkowe dylematy

Najczęściej wybieramy tradycyjne pączki z marmoladą.
Najczęściej wybieramy tradycyjne pączki z marmoladą. fot. fotolia/airborne77

Z marmoladą, budyniem, jabłkiem, adwokatem, a może czekoladą - to główny dylemat w tłusty czwartek. Tego dnia królują przede wszystkim pączki, ale sięgamy też po donaty, gniazdka czy faworki. Dla poszukiwaczy nowych smaków każdego roku pojawiają się kolejne wariacje słodkich wypieków, w postaci pączków wegańskich, w wersji light, bezglutenowych, z tapioki czy mąki jaglanej.



Ile zjesz pączków w tłusty czwartek?

jeden

15%

dwa-trzy

37%

około pięciu

18%

ponad siedem

3%

tyle, ile dam radę

13%

nie jem pączków, są tłuste i niezdrowe

14%
Pierwsze pączki pamiętają czasy starożytnych Rzymian. Robiono je wtedy bez cukru z jeszcze większą ilością tłuszczu, w środek wkładano kawałki słoniny. Takie "słodycze" przygotowywano na bazie ciasta chlebowego, były bardzo twarde.

Nie do końca wiadomo jak to się stało, że z upływem czasu przybrały słodką i puszystą formę. Taka idea przywędrowała prawdopodobnie z północnej Afryki, ale ojców sukcesu i popularności słodkich pączków jest zapewne więcej.

Jeden pączek to 52 minuty aerobiku albo 1,5 godz. tańca

Przeciętny pączek ma od 250 do 400 kalorii w zależności od wielkości i sposobu przygotowywania. Co oznacza, że aby go spalić, musimy biegać przez co najmniej 34 minuty, tańczyć przez 1,5 godziny, zaliczyć zajęcia aerobiku (52 minuty) lub jogi (2h 6 min.), sprzątać przez godzinę i 26 minut lub uprawiać seks przez 3 godziny i 47 minut. Najszybciej, bo już w 25 minut, spalimy go grając w squasha lub jeżdżąc na rolkach przez 26 minut.

Wszystkie te czynności musimy pomnożyć przez liczbę zjedzonych pączków, co w tym wypadku może oznaczać, że lepiej od razu zamieszkać na parę dni na w siłowni. Na szczęście są sposoby, by te kalorie ograniczyć.


W tłusty czwartek zamiast pączków często wybieramy też faworki.
W tłusty czwartek zamiast pączków często wybieramy też faworki. fot. fotolia/M.studio
Przede wszystkim umiar

Ci, którzy na jednym pączku się nie zatrzymują, mogą sięgnąć po wersję "light". Do wyboru są pączki pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, a zamiast grubej warstwy lukru są delikatnie oprószone cukrem pudrem. Możemy też spróbować tych przygotowanych ze zdrowszej mąki np. gryczanej, razowej czy jaglanej. W ten sposób możemy je "odchudzić" nawet o połowę zawartości kalorii.

Zobacz kulisy robienia pączków.


Co kraj to obyczaj

Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą piekarnie i cukiernie. Te coraz częściej oferują pączki z całego świata. Najpopularniejsze to pączki berlińskie, znane szeroko w całej Europie. Charakteryzują się jasnym paskiem po boku. Nadziewane są dżemem, marmoladą, toffi, budyniem, a na wierzchu są posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Kolorowe amerykańskie donaty cieszą się dużą popularnością.
Kolorowe amerykańskie donaty cieszą się dużą popularnością. fot. fotolia/whitestorm
Także z lukrem smażone na głębokim tłuszczu są pączki wiedeńskie (hiszpańskie) znane u nas jako gniazdka, jednak są dużo bardziej słodkie niż "zwykłe" pączki. Dużą popularnością cieszą się też amerykańskie donaty. Te mniejsze ciastka, zazwyczaj polewane czekoladą lub kolorowym lukrem, poznamy po dziurce w środku.

Rzadziej dostaniemy "lokma", czyli pączki tureckie - małe, kuliste z miodem lub cukrowym syropem lub oliebollen - pączki pochodzenia holenderskiego, przypominające wyglądem racuchy, a zamiast dżemu mające nadzienie z kawałków jabłka, żurawiny czy rodzynek.

Dylematy pączkowe w tłusty czwartek.
Dylematy pączkowe w tłusty czwartek. fot. fotolia/maglara
Sufganioty podawane są w Izraelu i są podobne do pączków berlińskich, ale są napełniane nadzieniem strzykawką od góry a na wierzchu widnieje po tym charakterystyczny ślad. Na całym świecie popularne stały się pączki wegańskie, przyrządzane bez jajek, mleka i tłuszczu zwierzęcego a także bezglutenowe robione ze specjalnej mąki.

W tłusty czwartek wszystkie cukiernie przygotowują tysiące słodkich pączków.
W tłusty czwartek wszystkie cukiernie przygotowują tysiące słodkich pączków. fot. fotolia/MuzzyCo
Jak się okazuje pączki to nie zawsze deser, możemy też spotkać wersję "na słono". Nie są wprawdzie tak wymyślne jak te japońskie - z fasolą, amerykańskie z bekonem czy singapurskie z ostrą pastą wasabi i wodorostami, jednak warte spróbowania dla miłośników nowych smaków.

Przesąd głosi, że ten, kto nie zje pączka w tłusty czwartek, nie będzie miał powodzenia i nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu, dlatego skosztujmy chociaż jednego (zamienniki w postaci racuchów lub faworków też powinny działać) i cieszmy się słodkim świętem bez liczenia kalorii.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (26)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Kulinaria

Najświeższe opinie

PORD Gdańsk pokaż na mapie 4.2

kategoria:
Urzędy miejskie

Ośrodek egzaminacyjny na dobrym poziomie w wiekszości przyjaźni egzaminatorzy. Serdecznie dziekuje za miłą atmosfere I wskazòwki podczas egzaminu pani Agnieszcze I panu Romanowi za zdany egzamin

Forum Gdańsk pokaż na mapie

kategoria:
Centra handlowe

Ogromne korki - sam wyjazd z 5. Poziomu trwa godzine. Omijajcie

Grawer H. Jaworski pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Usługi grawerskie

Pragne wyrazic moj zachwyt i podziekowanie jednoczesnie za usluge Pana Henryka, z ktorej w zeszlym miesiacu skorzystalam. Na podstwawie zdjecia i rysunku, Pan Henryk wygrawerowal przepiekne kwiaty na dwoch srebrnych wisiorakach, tak jak chcialam, tak jak sobie wyobrazalam. Jestem ogromnie wdzieczna za precyzje, podziwiam kunszt i talent tego wspanialego mistrza. Reczna robota jest zawsze bardziej doceniana, wklada sie w nia dusze i chec zadowolenia klienta. Pan Henryk jest unikatem w swojej dziedzinie, chyle czola i polecam kazdemu skorzystac z uslug tego przemilego pana w jego malutkiej pracowni na ulicy Szerokiej w Gdansku. Z popwazaniem Ewa

Oberża 86 pokaż na mapie 6.0

kategoria:
Restauracje

Nowe miejsce na gastronomicznej mapie trójmiasta. I to jakie! Piękne i klimatyczne. W karcie każdy znajdzie coś dla siebie. Jedzenie przepyszne. Na pewno odwiedzimy jeszcze nie raz :)

Nowootwarte w mieście

Kluska

Pokazujemy swój makaronowy pogląd na świat! Zarażamy energią i optymizmem! #CiśniemyNaAbrahama

Oberża 86

Nowa Restauracja w Domku Abrahama. Zapraszamy na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, bo...

Promocje

Oszczędzaj z Fibaro! Zestaw inteligentnego domu dla Ciebie!

Czas trwania promocji: od 2018-09-07 do 2019-01-01

dodatkowe informacje

Oszczędzaj prąd i ogrzewanie! Zestaw 4×4 –...