Wiadomości

stat

Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?

Właściwości czekolady znane są od wieków ze względu na wpływ na ciało, psychikę i zmysły. Poprawia samopoczucie, wydzielane są endorfiny, następuje poprawa humoru. Sprawdź, jakie inne zalety posiada czekolada.
Właściwości czekolady znane są od wieków ze względu na wpływ na ciało, psychikę i zmysły. Poprawia samopoczucie, wydzielane są endorfiny, następuje poprawa humoru. Sprawdź, jakie inne zalety posiada czekolada. fot. Agnieszka Majewska

Ziarno kakaowca, z którego powstaje czekoladowa rozkosz było kiedyś tak cenne, że służyło jako środek płatniczy, a napoje przygotowywane na jego bazie pili tylko królowie, arystokracja czy wysoko postawieni urzędnicy. Ten "pokarm bogów" to wyjątkowo cenne źródło magnezu, żelaza i wapna. Pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy i poprawia nastrój. Jest też słodkim afrodyzjakiem. Na co jeszcze korzystnie wpływa czekolada i jakie kosmetyki możemy z niej przygotować?



Jaką czekoladę lubisz najbardziej?

gorzką

54%

mleczną

29%

białą

3%

deserową

7%

tylko do picia

0%

inną

2%

żadną, nie lubię czekolady

5%
  • zakończona

  • łącznie głosów: 260
W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty wykorzystywane w lecznictwie lub kuchni. Po zdrowym siemieniu lnianym, w tym odcinku główną rolę gra najsłodsza przyjemność - czekolada.

Skład, który robi wrażenie

W zależności od rodzaju czekolady czy producenta skład będzie różny, ale to, co nas najbardziej interesuje, to sedno czekolady, czyli ziarno kakaowca obfitujące w wiele wartościowych komponentów. Znajdziemy w nim cenne żelazo, chrom, mangan, dobrze przyswajalne wapno, selen, cynk czy potas, ale przede wszystkim imponująca jest w nim zawartość magnezu. Zawiera także witaminę C, która jednak zanika podczas procesu wytwarzania czekolady. Na uwagę zasługują również ogromne ilości antyoksydantów. Niestety dużo cennych właściwości ziarna kakaowca ginie podczas produkcji czekolady, ale mimo to, wciąż wiele dobrego pozostaje.

Czekolada w służbie urody

- Czekolada natłuszcza, silnie nawilża i odżywia skórę. Dzięki teobrominie zaś i kofeinie wspomaga wyszczuplanie i walkę z cellulitem, poprawia jędrność, elastyczność i koloryt skóry. Usprawniając obieg krwi i stymulując przepływ limfy, pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn, co dodatkowo zmniejsza obrzęki - informuje Małgorzata Jabłońska, dietetyk medyczny z Poradni Dietetycznej La Mariposa. - Witaminy i sole mineralne w połączeniu z polifenolami i flawonoidami spowalniają procesy starzenia i utrzymują skórę w dobrej kondycji.
Jest to bardzo dobra informacja dla zwolenników czekolady, która pielęgnuje naszą skórę stosowana zarówno na zewnątrz w różnego rodzaju kosmetykach, jak i od wewnątrz, jako suplement diety, ale stosowany z umiarem. Czekoladowe kosmetyki od lat wykorzystywane są w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych i wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem.

- Ziarna kakaowca wygładzają naskórek, nawilżają, odżywiają, regenerują, wyszczuplają. Amerykańscy naukowcy udowodnili także, że zapach ma kluczowe znaczenie w przypadku produktów do ciała. W gabinetach kosmetycznych czy drogeriach mamy dostępną szeroką gamę produktów na bazie tego surowca: płyny do kąpieli, żele pod prysznic, maski, balsamy na ciało - opowiada mgr kosmetolog Malwina MarkowskaKashmir Spa.

Gorzka czekolada połączona z płatkami owsianymi i brązowym cukrem to słodki i skuteczny peeling, który wygładza i nawilża skórę.
Gorzka czekolada połączona z płatkami owsianymi i brązowym cukrem to słodki i skuteczny peeling, który wygładza i nawilża skórę. fot. Agnieszka Majewska
Aby wykonać czekoladowe kosmetyki w domu musimy zaopatrzyć się przede wszystkim w dobrej jakości kakao lub/i czekoladę z wysoką jego zawartością. Pierwszy przepis zdradza Malwina Markowska z Kashmir Spa.

Maska do ciała

Samemu w domu możemy stworzyć na bazie czekolady maskę na ciało łącząc 2 tabliczki gorzkiej czekolady z olejkiem np. cynamonowym czy arganowym. Wykonać najpierw peeling, następnie owinąć się wykonaną wcześniej maską z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą z dodatkiem olejku. Nałożyć kulistymi ruchami, owinąć się folią spożywczą na 20 minut i położyć pod koc, aby wytworzyć ciepło. Spłukać pod prysznicem.

Maska, podobnie jak inne zabiegi do ciała z udziałem kakao, działa wygładzająco, antycellulitowo, wyszczuplająco, zmniejsza obrzęki i przyspiesza spalanie tłuszczu.

Maseczka do cery suchej, szarej i dojrzałej

Łyżkę kakao łączymy z łyżką jogurtu i miodu. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i nakładamy pędzlem na skórę twarzy. Trzymamy około 10 minut. Zmywamy letnią wodą.
Odżywia, nawilża i odpręża skórę pozostawiając ją napiętą i zregenerowaną.

Maska do włosów suchych

Dwie łyżki kakao łączymy z (najlepiej ciepłą) oliwą z oliwek. Możemy też dodać żółtko, które wzbogaci jej właściwości. Nakładamy na całe włosy lub tylko na same końcówki. Nakładamy czepek lub woreczek foliowy i owijamy ręcznikiem. Trzymamy 30 minut.

Taki zabieg nadaje miękkości włosom, odżywia je i wygładza.

Peeling czekoladowy

Rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (lub kakao z oliwą z oliwek) łączymy z płatkami owsianymi i brązowym cukrem. Nakładamy okrężnymi ruchami na skórę twarzy lub ciała. Zmywamy ciepłą wodą.

Czekoladę możemy wykorzystać również jako dodatek do kąpieli (łącząc ją z ulubionym roślinnym olejem i olejkiem eterycznym) lub do masażu ciała. Istnieje bardzo wiele jej zastosowań kosmetycznych, wszystkie są skuteczne - wspaniale odżywiają każdy typ skóry, a co najważniejsze, są proste i szybkie w wykonaniu.

Gorzka czekolada, jogurt i miód - na taką maseczkę powinna skusić się każda cera, w szczególności sucha, dojrzała, zmęczona czy szara.
Gorzka czekolada, jogurt i miód - na taką maseczkę powinna skusić się każda cera, w szczególności sucha, dojrzała, zmęczona czy szara. fot. Agnieszka Majewska
Na zdrowie!

Dobroczynne właściwości po zjedzeniu kilku kostek czekolady znamy wszyscy - uśmiech od razu pojawia się na naszej twarzy, jesteśmy spokojniejsi i bardziej zrelaksowani, ale poza tym pierwszym wrażeniem, czekolada sięga dużo "głębiej" w nasz organizm.

- Najnowsze badania wykazały, że czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet chronią przed próchnicą - mówi Małgorzata Jabłońska, dietetyk medyczny z La Mariposa. - Wg naukowców, spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki, ale uwaga - gorzkiej czekolady - chroni przed chorobami serca. Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi - spowalniają one proces starzenia chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki i sprzyjającymi zapadaniu na choroby serca.
Ziarno kakaowca, który jest (a przynajmniej powinien być) głównym składnikiem czekolady, zmniejsza ryzyko zawału serca, zapobiega powstawaniu zakrzepów i zatorów, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne.

Dzięki zawartości kofeiny i teobrominy kakao świetnie pobudza, rozjaśnia umysł i ułatwia koncentrację. Wpływa również na redukcję stresu i usuwa zmęczenie. Niewielkie ilości czekolady to świetna przekąska dla osób uczących się, ciężko pracujących, a także przyszłych mam.

- Wysokie stężenie flawonoidów - silnych przeciwutleniaczy - w gorzkiej czekoladzie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, związanymi z procesami starzenia oraz stanami zapalnymi - przypomina Małgorzata Jabłońska. - Kakao zawiera roślinne składniki odżywcze zwane proantocyjanidynami. Wykazano, iż substancje te chronią przed kancerogenami oraz toksynami działającymi na układ nerwowy.
Coraz częściej mówi się o "uzależnieniu" od czekolady. Czy to prawda, czy mówią tak ci, którzy nie mogą się jej po prostu oprzeć?

- O czekoladzie mówi się, że to słodki narkotyk i rzeczywiście coś w tym jest, bo od czekolady można się uzależnić. Nie jest tajemnicą, że w ziarnie kakaowym występują substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany. Działają one tak jak cząsteczki przenoszące sygnały w komórkach mózgu, a ich przyjmowanie prowadzi do uzależnienia. Są to tzw. alkaloidy (do których należą m.in. morfina, kofeina, kokaina, atropina i chinina) oddziałujące na komórki nerwowe. Jednak zdaniem badaczy, same alkaloidy nie spowodują uzależnienia. Za to, że nie możemy się oprzeć tabliczce czekolady, odpowiada także aromat ziaren kakaowca i jej niezwykły smak - opowiada dietetyk medyczny z La Mariposa.
Czekolada podnosi poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, który odpowiada za nasze dobre samopoczucie. Podobnie działa również jej zapach. Nie jest także tajemnicą, że jest jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków.

Czytaj więcej: Afrodyzjaki - co jeść by przywrócić zapał i chęci?

W kuchni jest niekwestionowaną królową deserów i wszelkiego rodzaju słodkości.

- Możemy wyróżnić cztery podstawowe rodzaje czekolady: czekolada gorzka (zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej i jest najzdrowsza), czekolada deserowa (zawiera od 30-70 proc. miazgi kakaowej), czekolada mleczna (zawiera nie więcej niż 50 proc. miazgi kakaowej) i czekolada biała (nie zawiera miazgi kakaowej, ma za to dużą ilość tłuszczu kakaowego) - wymienia Małgorzata Jabłońska.
Warte uwagi jest surowe kakao. Wytwarzane jest z nieprażonych ziaren kakaowca, tłoczonych na zimno, przez co nie traci swoich cennych zdrowotnych właściwości i zachowuje wiele wartości odżywczych, których zwykłe ciemne kakao jest pozbawione.

Gorąca czekolada będzie idealna nie tylko w długie mroźne wieczory, ale zawsze, gdy tylko mamy na nią ochotę, mamy gorszy dzień czy potrzebujemy dodatkowej porcji energii przy pracy czy nauce.
Gorąca czekolada będzie idealna nie tylko w długie mroźne wieczory, ale zawsze, gdy tylko mamy na nią ochotę, mamy gorszy dzień czy potrzebujemy dodatkowej porcji energii przy pracy czy nauce. fot. Agnieszka Majewska
Przepisów z udziałem czekolady jest tak wiele, że wybór może sprawiać trudności. Każdy znajdzie coś dla siebie. Czekolada z miętą, z pomarańczą, z chilli, to tylko niektóre z połączeń. Cokolwiek będziemy przygotowywać pamiętajmy, że im wyższa zawartość kakao tym zdrowiej, choć nie dla wszystkich smaczniej.

Przepis na szybkie i proste ciasto mocno czekoladowe

Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 4-5 łyżek kakao, 1 szklanka wody, soku lub mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka sody, szczypta soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-30 minut.

Najwspanialsze w tym cieście poza niezwykle szybkim przygotowaniem i krótkim pieczeniem jest to, że możemy do niego dodać, co tylko chcemy. Kandyzowana skórka pomarańczowa, konfitura z wiśni, kawałki gorzkiej czekolady, rodzynki moczone w rumie, orzechy - sprawdzą się idealnie. Ciasto jest wilgotne i ma delikatny posmak buraka, który zawdzięcza sodzie. Nie jest też słodkie, dlatego świetnie będzie pasowało do słodkich lodów waniliowych czy bitej śmietany.

Warto pamiętać

Czytajmy skład. Czekolady mleczne, mimo że słodsze, niestety właściwości zdrowotnych nie mają wcale lub prawie wcale. Warto wybierać te czekolady, które mają wysoką zawartość kakao. Jak przy każdym produkcie, ważny jest umiar, ale należy również pamiętać o przeciwwskazaniach.

- Czekolada nie jest dobra dla wszystkich. Czekolada, a właściwie dwa jej ważne składniki: kakao i białko - znajduje się na liście silnych alergenów pokarmowych. Szacuje się, że osoby ze skłonnością do uczuleń stanowią ok. 25 proc. populacji, a wśród nich (aż) pięć na sto źle reaguje właśnie na czekoladę - przestrzega Małgorzata Jabłońska.

Dodaj zdjęcie do artykułu
Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Tytuł:
Treść:
Autor (opcjonalny):
E-mail (opcjonalny):
Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Opinie (razem: 28)

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Oceniaj.Trojmiasto.pl

Znajdź najlepszych w katalogu Trojmiasto.pl (34 opinie)

Ponad 40 tys. ocen i opinii wystawili już nasi Czytelnicy trójmiejskim firmom, sklepom i przedsiębiorcom....

Kulinaria

Najświeższe opinie

Blue Clinic Gdynia 6.0

kategoria:
Medycyna estetyczna

Do gabinetu trafiłam jakoś 2 lata temu. Miałam na piersiach stare rozstępy jeszcze z okresu szkolnego. Zaproponowano mi zabieg mikronakłuwania z falą radiową. Po pierwszym zabiegu byłam rozczarowana efektem, przynajmniej na początku, ale po 2 - 3 miesiącach rozstępy faktycznie były mniej widoczne. Pan Szymon zaproponował odstępy między zabiegami ok 6 miesięcy, dotychczas miałam zrobione 3 i faktycznie efekt jest bardzo dobry, rozstępy nadal są, ale dużo, dużo płutsze i znacznie mniej widoczne. Zdecydowanie polecam, zero naciągania, kawa na ławę (niestety albo stety :) )

Phinance S.A. 6.0

kategoria:
Doradztwo finansowe

Współpraca z Panem Wojciechem zaowocowała ruszeniem mojego biznesu - restauracji. Wszystko za sprawą ogromnej, przeogromnej wiedzy Pana Wojtka, doskonałym poruszaniem się w branży finansowej, opieką nad kredytem i wszystkimi procedurami, a było tego sporo.. Bardzo konkretny fachowiec. Współpracujemy do dnia dzisiejszego

Surfburger pokaż na mapie 5.2

kategoria:
Burgery

Jestem częstych gości gdańskich lokali, ale studiuję w sopocie. Czasami marzyłam o burgerze zamiast marnej kanapki w trakcie przerwy i myślałam, że prędzej skończę studia niż zjem surfburgerka w Sopocie. Dzięki, jesteście super, nie zmieniajcie się! 8-)

Bistro Knedelek 3.0

kategoria:
Jedzenie na telefon

Dzisiaj pierwszy i ostatni raz z tamtąd zamawiałam jedzenie, zamawiane bylo przez pizzaportal. Za 13 zł dostałam 6 rozgotowanych i KOMPLETNIE BEZ SMAKU knedli. Jedyne, co miało w nich smak to kawałeczek śliwki. Pizza nawet by uszła ale przy średnicy 30 cm za 17.50 zł nie warta swojej ceny.

Nowootwarte w mieście

Haos

Nowa Restauracja na Starowiejskiej

Promocje

Plecak turystyczny Zugspitze 24 l Deuter anthracite-lion Promocja!

Czas trwania promocji: od 2017-03-22 do 2017-05-31 Promocja ważna do wyczerpania zapasów!

dodatkowe informacje

Promocja teraz zamiast 379,00 zł zapłacisz...